پمپها از جمله تجهیزات کاربردی هستند که امروزه در بسیاری از صنایع و برای انتقال مواد مختلف استفاده میشوند. پمپها با توجه به کاربردهایی که دارند و بر اساس فاکتورهای مختلفی دستهبندی میشوند. پمپ مگنتی یا مغناطیسی یکی از انواع پمپهای گریز از مرکز به شمار میرود که میتواند استفادههای متعددی داشته باشد و به واسطه ویژگیها و ساختار ویژهای که دارند یک گزینه بسیار عالی برای انتقال مواد شیمیایی و سمی هستند. در ادامه این مطلب از پارس وکیوم به معرفی و بررسی کامل پمپ مگنتی، انواع، مزایا و معایب و کاربردهای آن پرداخته خواهد شد.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- تعریف پمپ مگنتی
- نحوه کارکرد پمپ مگنتی
- مزایای پمپ مغناطیسی
- معایب پمپ مغناطیسی
- کاربردهای مختلف پمپ مغناطیسی
- نکات استفاده از پمپ مغناطیسی
- راهنمای خرید پمپ مغناطیسی
- نتیجه گیری
پمپ مگنتی چیست؟
در حقیقت پمپ مگنتی نوعی از پمپها است که بر اساس نیروی گریز از مرکز طراحی شده و میتواند استفادههای متعددی داشته باشد. آنچه که پمپهای مگنتی را از سایر پمپهای سانتریفیوژی متمایز میکند عدم اتصال مکانیکی موتور و پروانه است که باعث حذف مکانیکال سیل میشود و این میتواند احتمال نشت سیال در زمان جابجایی را به صفر برساند. هدف اصلی از طراحی پمپ مگنتی حذف آببند مکانیکی یا آببندهای گرافیتی است و همین امر باعث میشود که هیچگونه نشتی برای انتقال سیالات نداشته باشد و با توجه به این ویژگی به این پمپ، پمپ ضد اسید یا تزریق نیز گفته میشود. در اصل در این نوع پمپها نیازی به تماس شافتها با همدیگر نیست و حرکتی که از موتور به ایمپلر صورت میگیرد، مغناطیس میباشد و مغناطیس میتواند کنترل حرکت را بر عهده بگیرد و این باعث میشود که در این پمپها اتصال مستقیمی بین الکتروموتور و پروانه وجود نداشته باشد.
پیشنهاد مطالعه: پارس وکیوم تولیدکننده انواع پمپ وکیوم، بلوئر و کمپرسور هوا میباشد. اگر با پمپ وکیوم، انواع، کاربردها و موارد مربوط به آن آشنایی ندارید پیشنهاد میشود مطالب صفحه پمپ وکیوم را مطالعه کنید.
کارکرد پمپ مگنتی
همانطور که بیان شد پمپ مغناطیسی زیرمجموعه پمپهای گریز از مرکز بوده و بدون سیال کار میکند. در این نوع پمپ، پروانه و محور موتور از طریق میدان مغناطیسی و بدون تماس مستقیم با یکدیگر ارتباط دارند. نحوه عملکرد پمپ مگنتی به این صورت است که بر روی شفت بیرونی متصل به موتور، مجموعهای مگنت قرار داده شده و بر روی شفتی که انتهای آن پروانه است نیز مجموعهای دیگر از مگنتها قرار گرفتهاند. میان مگنتهای نصب شده بر شافت درونی و بیرونی، پوسته هوزینگ یا مکانی قرار دارد که سیال در آن پمپاژ میشود. میدان مغناطیسی ساخته شده بین مگنتها بر اثر چرخش شافت محرک متصل به موتور، شافت متصل به پروانه و در نتیجه پروانه را وادار به چرخش میکند و در نهایت در اثر چرخش پروانه سیال پمپاژ خواهد شد.
مزیتهای پمپ مگنتی
پمپ مگنتی به عنوان یک پمپ گریز از مرکز مدرن و پیشرفته همانند انواع پمپ میتواند از مزیتهای مختلفی برخوردار باشد به همین دلیل کاربردهای متعددی دارد. از مهمترین مزایای این پمپها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- همانطور که گفته شد این پمپها هیچگونه نشتی ندارند و سیالات پمپاژ شده به محیط اطراف نفوذ نمیکنند.
- با توجه به عدم نشتی در این پمپها در زمان پمپاژ سیالات ارزشمند در هزینهها صرفهجویی میشود.
- این نوع از پمپها در زمان فعالیت سروصدای کمی داشته و هیچگونه آلودگی صوتی ایجاد نمیکنند.
- این پمپها از ایمنی بسیار زیادی برای پمپاژ و انتقال انواع مواد شیمیایی، مواد اشتعالزا و حلالها برخوردار هستند.
- با توجه به آنکه هیچگونه سایش مکانیکی بین قطعات این پمپ وجود ندارد و از میدان مغناطیسی به جای کوپل مستقیم استفاده میکنند نیازی به روغنکاری و روان کننده ندارند.
- این پمپها وزن کمی داشته و به علت حذف کوپلینگ در آنها به راحتی جابجا میشوند.
- این پمپها میتوانند سازگاری بالایی برای پمپاژ سیالات نمکی، اسیدی، بازی و شیرین داشته باشند.
پیشنهاد مطالعه: آیا میدانید پمپ وکیوم آبی چیست؟ ما در مقالهای در وبلاگ پارس وکیوم به شما توضیح دادهایم که پمپ وکیوم آبی چیست و چگونه کار میکند.
معایب پمپهای مغناطیسی
پمپهای مگنتی در کنار تمامی مزیتهایی که دارند میتوانند ایرادات و معایبی نیز داشته باشند که مهمترین آنها به شرح زیر میباشند:
- این پمپها نمیتوانند در دماهای بالا عملکرد مناسبی داشته باشند و قدرت مغناطیس خودشان را از دست میدهند و حتماً باید در دماهای متوسط استفاده شوند.
- این پمپها دارای محدودیت ایجاد توان و گشتاور هستند که به دلیل حضور مگنت به جای کوپل مستقیم در آنها است و تنها در توانهای محدودی در دسترس هستند.
- هرچند که در این پمپها، سیالات نقش روان کننده و خنککننده را بر عهده دارند اما در صورت خشک کار کردن پمپ ممکن است قطعات مختلف پمپ مانند بلبرینگها دچار آسیب و خسارت شوند.
- نصب و راهاندازی این پمپها اگرچه هزینههای کمی در بر دارد اما هزینههای تعمیر و نگهداری آنها بالا خواهد بود.
- تعمیر این نوع از پمپها کاری تخصصی بوده و افراد عادی قادر به انجام آن نخواهند بود.
- چنانچه محیط اطراف و سیالات به میدان مغناطیسی حساسیت داشته باشند امکان استفاده از این نوع پمپها وجود ندارد.
- این پمپها قادر به پمپاژ سیالاتی که دارای مواد ساینده و سیالات غلیظ نیستند.
کاربردهای پمپ مگنتی
هماطنور که گفته شد پمپهای مغناطیسی دارای ویژگیها، مزیتها و معایب منحصربهفردی هستند و میتوانند استفادههای متعددی در صنایع مختلفی داشته باشند. از مهمترین کاربردهای این پمپها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- انتقال انواع سیالات داغ و اسیدها در پالایشگاهها
- انتقال انواع سیالات اسیدی و سمی
- انتقال کاستیک ها
- انتقال آروماتیکها
- انتقال آبهای شور
- جهت انتقال سیالات خورنده و شیمیایی
- جهت انتقال سیالات گرانقیمت
- استفاده در مواقعی که تعویض مکانیکال سیل دشوار باشد.
- استفاده در شرایطی که آسیبهای وارده در اثر نشت جریان جبرانناپذیر باشد.
پیشنهاد مطالعه: یکی از دیگر انواع معیارهای دستهبندی پمپ وکیوم، براساس یک یا دو مرحلهای بودن آنهاست. میخواهید بدانید منظور از این تقسیمبندی چیست و این نوع پمپها در چه صنایعی کاربرد دارند؟ فرصت مطالعه مقاله بررسی تفاوت پمپ وکیوم تک مرحله ای و دو مرحله ای را از دست ندهید.
نکات مهم استفاده از پمپهای مگنتی
در زمان استفاده از پمپهای مغناطیسی لازم است که به نکات و فاکتورهای مختلفی توجه داشت که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- دما نباید بالا باشد چرا که عملکرد این پمپها در دماهای بالا ضعیف است.
- لازم است که سیال متبلور و سفت باشد
- اندازه موتور نباید بیش از اندازه بزرگ باشد چرا که باعث جدا شدن قطعات از هم در زمان شتابگیری میشود.
- میزان گاز در سیالات نباید بیش از حد باشد.
- چنانچه در سیالات ذرات جامد وجود داشته باشند باید از فیلتر برای جداسازی آنها استفاده کرد.
پیشنهاد: یکی از پراستقبالترین محصولاتی که توسط پارس وکیوم به عنوان نماینده روبوسکی در ایران در اختیار مشتریان قرار میگیرد، بلوئر robuschi است. شما میتوانید با اطمینان از اصالت کالا، این محصول را با بهترین کیفیت از ما تهیه کنید.
نکات مهم در خرید پمپ مگنتی
در زمان خرید پمپهای مگنتی همانند خرید انواع تجهیزات صنعتی لازم است که نکات و پارامترهای مختلفی در مد نظر قرار داد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- نوع سیالات و میزان دمای آنها
- قدرت و گشتاور پمپ مگنتی
- برند و شرکت سازنده پمپ
- استانداردها و مدت زمان گارانتی
- میزان مصرف انرژی
- هزینههای تعمیر و نگهداری
- طراحی و ظاهر پمپ
- محیط استفاده از پمپ
- قیمت و کاربردهای پمپ و …
جمعبندی نهایی
پمپهای مگنتی از جمله پمپهای سانتریفیوژی هستند که به دلیل عدم اتصال مکانیکی موتور و پروانه هیچگونه نشتی نداشته میتوانند برای پمپ انواع سیالات خطرناک، سمی، ارزشمند و … مناسب باشند. این پمپها از مزیتها و معایب مختلفی برخوردارند و میتوانند در صنایع مختلفی استفاده شوند.
یک پاسخ
با سلام و درود این قطعات شامل الکترو پمپ، شفت الکتروموتور، مگنت یا حلقه مغناطیسی داخلی، مگنت یا حلقه مغناطیسی خارجی، پروانه و شفت پروانه میباشد.