با شروع فصل گرما و افزایش دما، استفاده از سیستمهای خنککننده و تهویه مطبوع بیشتر میشود و کولرهای آبی یکی از محبوبترین تجهیزات سرمایشی هستند که در این فصول به کار میروند. این کولرها نیز همانند انواع تجهیزات سرمایشی دیگر ممکن است در طول زمان استفاده دچار ایرادات و مشکلات مختلفی شوند. یکی از رایجترین مشکلاتی که برای این کولرها ایجاد میشود، دم کردن است که باعث میشود کولر به جای تولید باد خنک و سرد، باد گرم به داخل محیط تزریق کند. در ادامه مطلب به بررسی مهمترین دلایل دم کردن کولر آبی و روشهای جلوگیری از آن پرداخته خواهد شد.
منظور از دم کردن کولر آبی چیست؟
به صورت کلی کولر آبی توسط یک پمپ آب و موتور اصلی و با استفاده از فرآیند تبخیری محیط را خنک میکند. در اصل پدیده تبخیر در این سیستم به عنوان یک جاذب گرمایی طبیعی عمل میکند و در این فرآیند گرمای محسوس هوا جذب شده و به عنوان گرمای نهان لازم برای تبخیر آب استفاده میشود. دم کردن کولر در اصل نوعی اختلال در عملکرد آن است که باعث میشود کولر به جای باد خنک، باد گرم به محیط تزریق کند.
مهمترین دلایل دم کردن کولر آبی و نحوه جلوگیری از آن
همانطور که گفته شد دم کردن کولر آبی یکی از رایجترین مشکلاتی است که ممکن است رخ بدهد و این مشکل میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. از جمله مهمترین دلایل دم کردن کولر میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
مشکل در سیستم آبرسانی کولر
سیستم آبرسانی کولر آبی شامل پمپ آب، شناور و شیلنگ آب است و چنانچه هر کدام از این اجزا دچار ایراد و مشکلی باشند، آب به درستی به پوشالهای کولر تزریق نشده و در نهایت کولر به جای تولید باد خنک، باد گرم تولید میکند. برای برطرف کردن این مشکل حتماً باید سیستم آبرسانی به صورت مستمر سرویس شده و در صورت نیاز قطعات آن تعمیر یا تعویض شود.
استفاده از کولر آبی در فضای بسته
استفاده از کولر آبی در فضای بسته یکی دیگر از مهمترین دلایل دم کردن آن است. زمانی که کولر در یک محل نامناسب نصب میشود میزان گردش هوا به داخل محیط کاهش پیدا کرده و رطوبت آن داخل کولر باقی میماند که منجر به تولید باد گرم میشود. همچنین در این حالت کولر زود شوره میزند و راندمان آن افت پیدا میکند. کولر آبی باید در یک فضای باز نصب شده و هوای خنک تولید شده توسط کانالهای مخصوص به داخل محیط مورد نظر منتقل شود.
گرمای زیاد هوای محیط
افزایش دما و گرمای زیاد محیط یکی دیگر از اصلیترین دلایل دم کردن کولر است. با توجه به آنکه معمولاً کولرهای آبی در پشت بام یا بالکن نصب میشود، بدنه آن در معرض نور مستقیم خورشید قرار میگیرد و این امر باعث میشود حرارت به داخل کولر منتقل شود و آب موجود در مخزن کولر داغ شود و حتی مقداری از آن تبخیر میشود. موارد گفته شده میتوانند باعث کاهش میزان سرمایش کولر و هدایت بخار آب به داخل ساختمان شود. برای جلوگیری از این مشکل میتوان اقدام به سایبان کولر کرده و از تابش مستقیم نور خورشید به بدنه کولر جلوگیری کرد.
فرسودگی و پوسیدگی پوشال کولر
پوشالها از مهمترین اجزای کولرهای آبی هستند و نقش پررنگی در تولید هوای خنک و افزایش راندمان کولر دارند. در اصل هوای بیرون از طریق پوشالها وارد کولر شده و در زمان عبور از آنها توسط آب خنک میشود و در نهایت به محیط ساختمان هدایت میگردد. سختی آب و ایجاد رسوب در پوشال میتواند عملکرد کولر را مختل کرده و از تولید باد خنک جلوگیری کند. برای جلوگیری از این مشکل نیز باید پوشالهای کولر آبی به صورت سالانه تعویض شود.
بالا بودن میزان رطوبت محیط
یکی دیگر از مهمترین دلایل دم کردن کولر آبی، وجود رطوبت زیاد در محیط است. در حقیقت کولرهای آبی برای محیطهای خشک مناسب هستند و استفاده از آنها در محیطهای مرطوب و شرجی منطقی نیست. کولر آبی حتی اگر هیچ مشکلی نداشته باشد در محیط مرطوب دم میکند و راندمان مناسبی نخواهد داشت. در این فقره تنها راه چاره تعویض کولر آبی با کولرهای گازی است. کولرهای گازی رطوبت محیط را دریافت کرده و تبدیل به باد سرد و خشک میکنند و به راحتی دمای محیط را کاهش میدهند. تجهیزاتی همچون کمپرسور هوا نیز در محیط مرطوب به سادگی دچار آسیب و اختلال در عملکرد میشوند و رطوبت یکی از دشمنان اصلی تجهیزات سرمایشی و تهویه مطبوع به شمار میرود.
معیوب بودن موتور کولر
موتور کولر وظیفه دریافت هوای خنک و انتقال آن به محیط را بر عهده دارد و چنانچه این قطعه دچار مشکل و ایرادی شود، عملیات انتقال هوا مختلف خواهد شد. مشکلاتی همچون شل بودن تسمه موتور کولر آبی، نیمسوز شدن موتور، کار کردن بیش از حد کولر و … میتواند از مهمترین دلایل معیوب بودن موتور کولر باشد که در نهایت منجر به دم کردن کولر آبی میشود. برای جلوگیری از این مشکل نیز لازم است که موتور کولر به صورت دوره سرویس شده و در صورت نیاز قطعات مختلف آن تعویض یا تعمیر شود. در مقاله دیگری تحت عنوان روش سرویس کولر آبی به بررسی نحوه سرویس کولر آبی و نکات مهم آن پرداخته شده که میتواند اطلاعات مفیدی در اختیار خواننده قرار بدهد.
خاموش بودن دکمه پمپ آب
گاهی ممکن است که سیستم آبرسانی کولر کاملاً سالم باشد و هیچ مشکل دیگری در سایر قطعات کولر وجود نداشته باشد اما کولر همچنان دم کند. در این حالت ممکن است که دکمه پمپ آب کولر خاموش باشد. این دکمه دارای حالتهای روشن، خاموش و کم و زیاد است و اگر خاموش باشد، پمپ آب قادر به انتقال آب به پوشالها نیست و در نهایت کولر فقط آب گرم تولید میکند. برای رفع این مشکل فقط کافی است که دکمه پمپ آب روشن شود. هرچند که پمپ آب کولر میتواند بدون آب نیز کار کند اما حتماً باید دقت داشت که مخزن کولر پر از آب بوده و شناور و لولههای پمپ عملکرد درستی داشته باشند. پمپ آب همانند پمپ وکیوم عمل میکند و آب موجود در مخزن را به دیوارهای کولر و پوشالها انتقال میدهد.
- علاوه بر موارد گفته شده، دم کردن کولر آبی میتواند ناشی از عواملی همچون نصب نامناسب و تراز نبودن کولر، مسدود شدن مسیر جریان باد کولر، باز بودن محفظه اطراف کولر و … باشد که باید بررسی و برطرف شوند.
جمعبندی نهایی
دم کردن کولر آبی یکی از رایجترین مشکلات این دستگاهها است که باعث تولید باد گرم در محیط میشود و میتواند ناشی از عوامل مختلفی همچون وجود مشکل در سیستم آبرسانی کولر، استفاده از کولر آبی در فضای بسته، گرمای زیاد هوای محیط، فرسودگی و پوسیدگی پوشال کولر، بالا بودن میزان رطوبت محیط، معیوب بودن موتور کولر و خاموش بودن دکمه پمپ آب باشد.