پمپها از جمله تجهیزات بسیار کاربردی هستند که استفادههای صنعتی، نیمهصنعتی و غیر صنعتی متعددی دارند و میتوانند انواع مختلفی از نظر فشار عملیاتی، نحوه و مراحل کار، ابعاد و اندازه و … داشته باشند. پمپها همانند انواع تجهیزات دیگر ممکن است در طول دوران استفاده دچار ایرادات و نواقصی شوند که نیاز به پیگیری و سرویس داشته باشد.
در حقیقت عوامل متعددی میتوانند باعث بروز سر و صداها در پمپها شوند و شناسایی منبع این صداها میتواند کمک زیادی به کاهش و از بین بردن آنها نماید. در ادامه مطلب به بررسی نحوه کاهش صدای پمپ وکیوم و راهکارهای آن پرداخته خواهد شد.
مهمترین دلایل صدای پمپ وکیوم
همانطور که گفته شد پمپهای وکیوم از کاربردهای صنعتی و غیر صنعتی متعددی برخوردارند و امروزه در حوزههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. این تجهیزات ممکن است در اثر عوامل و دلایل مختلف دچار مشکلاتی همچون ایجاد آلودگی صوتی شوند. از جمله مهمترین دلایل سر و صدای پمپهای وکیوم میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- نوع پمپ و کیفیت پایین ساخت آن
- شکسته شدن قطعات داخلی پمپ مانند بلبرینگها بر اثر فشار کاری
- انسداد پیدا کردن صافیهای پمپ و وجود آلودگی و گردوغبار در داخل پمپ
- استهلاک شفت پمپ در اثر کار و چرخش زیاد و زاویه پیدا کردن
- ناتراز بودن پمپ و قرارگیری آن بر روی سطوح ناهموار
- کافی نبودن فشار آب در دهانه مکش (در پمپهای آبی)
- ارتعاش و رزونانسهای مکانیکی پمپ
- کاویتاسیون
- طراحی غیر استاندارد پمپ و قطعات آن
- عدم انجام سرویسهای دورهای و …
بهترین راهکارهای کاهش صدای پمپ وکیوم
فاکتورها و عوامل مختلفی میتوانند باعث ایجاد سر و صدا در انواع پمپها شوند و برای آنکه میزان آلودگی صوتی این تجهیزات به حداقل میزان ممکن برسد ابتدا باید منبع ایجاد صدا مشخص شده و سپس اقدام به رفع و برطرف کردن آن کرد. از جمله بهترین راهکارهای کاهش صدای پمپ وکیوم میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
خرید پمپ باکیفیت
اولین و مهمترین راهکار کاهش صدای پمپها، خرید پمپ باکیفیت و کم صدا است. بعضی از پمپها بهگونهای طراحی و ساخته میشوند که به صورت خودکار سر و صدای زیادی تولید میکنند و نمیتوان در محیطهای مختلفی از آنها استفاده کرد. خرید پمپ از برندهای معتبر میتواند یکی از بهترین راهکارها برای کاهش آلودگیهای صوتی باشد.
نصب صحیح و استفاده از پایههای ضد لرزش برای پمپ
در بسیاری از موارد پمپ از کیفیت بالایی برخوردار بوده و هیچگونه صدایی تولید نمیکند اما نصب نادرست، لولهکشی اشتباه و … باعث ایجاد صدا در آن میشود. پمپ حتماً باید بر روی یک سطح صاف و تراز نصب شده و از پایههای ضد لرزش برای سیستم لولهکشی آن استفاده شود تا ارتعاشات را جذب کرده و میزان انتقال نویز را به حداقل برساند.
استفاده از کاور صوتی و نصب اتاقک عایق صوتی
کاور صوتی پمپ میتواند پوشش دهی مناسبی بر روی آن داشته باشد و میزان صداهای تولید شده پمپ را به حداقل برساند. کاور صوتی پمپ وکیوم میتوان از جنس موادی همچون فوم صوتی، الیاف شیشهای، فلزات سبک و … باشد. همچنین نصب یک اتاقک کوچک در اطراف پمپ میتواند تأثیر بسیار زیادی در کاهش صداهای آن داشته باشد.
اتاقک میتواند به عنوان یک مانع فیزیکی برای مهار و کاهش انتشار و سر و صدای مزاحم نویز عمل کرد و از ورود آلودگیها نیز به داخل پمپ جلوگیری میکند. البته باید توجه داشت که استفاده از اتاقکهای بسته و ضخیم میتواند علت داغ شدن پمپ وکیوم باشد و حتماً باید به تهویه هوای آن توجه داشت تا راندمان پمپ کم نشود.
ایزولاسیون و کنترل لرزش
ارتعاشات تولید شده توسط پمپ باعث ایجاد سر و صدا و نویز خواهد شد و برای برطرف کردن این مشکل میتوان پمپ را از پایههای آن جدا کرده و از پدها یا پایههای عایق لرزش بین پمپ و پایه آن استفاده نمود. این عایقها ارتعاشات را جذب کرده و از بین میبرند و از انتشار آنها در محیط جلوگیری میکنند
استفاده از مواد آکوستیک و کوپلینگهای انعطافپذیر
استفاده از متریال هایی که صدا را جذب میکنند میتواند بازتاب و انتقال نویز را کمتر کند و در نهایت آلودگیهای صوتی پمپ را کاهش دهد. برای کاهش صدای پمپ وکیوم میتوان از پانلهای جاذب صدا یا فوم آکوستیک در مجاورت پمپ یا روی دیوارهای موتورخانهای که پمپ در آن قرار دارد استفاده کرد.
استفاده از اتصالات صلب بین پمپ و الکتروموتور نیز میتواند یکی از دلایل اصلی ایجاد سر و صدا باشد و حتی گاهی موجب ایجاد لرزش و ارتعاش میشود. استفاده از اتصالات انعطافپذیر و کوپلینگهای نرم این ارتعاشات را جذب کرده و انتشار نویز را کاهش میدهند.
سرویس و نگهداری منظم
هرکدام از انواع پمپها میتوانند در طول دوران فعالیت خود دچار ایراداتی شده و قطعات مختلف آن دچار فرسودگی و … شود. وجود قطعات فرسوده و از کار افتاده در پمپ میتواند یکی از عوامل اصلی آلودگیهای صوت باشد و برای برطرف کردن آن حتماً باید قطعات و اجزای آسیب دیده پمپ تعویض شود.
تعمیر و نگهداری منظم و دورهای پمپها میتواند از بروز بسیاری از مشکلات از جمله آلودگیهای صوتی آن جلوگیری کند. بازرسی و جایگزینی یاتاقانهای فرسوده، تراز کردن اجزا و روغنکاری قطعات متحرک، تعویض فیلترها، تعویض بلبرینگها، بررسی اتصالات و … از مهمترین کارهای سرویسهای دورهای پمپها هستند.
جمعبندی نهایی
پمپهای وکیوم میتوانند در اثر عواملی همچون کیفیت ساخت پایین، فرسودگی و شکستگی قطعات، انسداد فیلترها، ناتراز بودن، ارتعاشات و … سر و صدای زیادی ایجاد کنند.
از مهمترین راهکاری جلوگیری از آلودگی صوتی پمپها میتوان به انجام سرویسهای دورهای، خرید پمپ باکیفیت، استفاده از اتاقکهای عایقبندی، استفاده از اتصالات انعطافپذیر، نصب صحیح پمپ و … اشاره کرد.