پیشرفت علوم و تکنولوژیهای مختلف باعث شده است که پمپها نیز تکامل پیدا کرده و انجام بسیاری از امور صنعتی را برای افراد آسانتر کنند. پمپ اسلاری یکی از انواع پمپها است که میتواند استفادههای متعددی در صنایع مختلف داشته باشد و انقلاب بزرگی در آنها ایجاد کند. این نوع از پمپها برای ترکیبات دو فازی که شامل سیالات و جامدات هستند استفاده میشوند و میتوانند در دو نوع اشباع شده و اشباع نشده وجود داشته باشند. در ادامه این مطلب از پارس وکیوم به بررسی کامل این پمپها پرداخته خواهد شد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- پمپ اسلاری
- مزایا و معایب پمپ اسلاری
- مشخصات پمپ اسلاری
- کاربردهای پمپ اسلاری
- راهنمای خرید پمپ اسلاری
- نتیجهگیری
پمپ اسلاری چیست؟
همانطور که گفته شد پمپ اسلاری به نوعی از پمپها گفته میشود که میتواند برای سیالات و ذرات جامد به کار برود. در اصل اسلار اشباع شده از ذرات زبر و خشن تشکیل شده که تمایل به ایجاد مخلوط غیر یکنواخت دارند و دارای خاصیت سایشی بالایی هستند. اسلار اشباع نشده نیز از ذرات ریز و زبر و سایندهای تشکیل شده که تمایل به ایجاد مخلوط پایدار و یکنواختی داشته و باعث افزایش ویسیکوزیته سیال میشوند و در نهایت از خاصیت سایشی کمتری برخوردارند. هرچند پمپهای اسلاری میتوانند انواع مختلفی همچون پمپهای افقی طرح وارمن، پمپهای عمودی مخزندار، پمپهای عمودی بدون مخزن، پمپهای افقی پرفشار و پمپهای افقی طرح یلو داشته باشند اما به صورت کلی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
- پمپ سانتریفیوژی که کاربردهای متعددی داشته و بر اساس نیروی گریز از مرکز کار میکند. این پمپ برای سیالاتی که از غلظت بالایی برخوردارند مناسب هستند و میتوانند انواع مختلفی همچون پمپهای افقی، پمپهای عمودی و پمپهای شلنگی داشته باشند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با کمپرسور سانتریفیوژ مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید. - پمپ اسلاری پریستاتیک که فاقد قطعات سیل و آببندی هستند و به دلیل ساختار ویژهای که دارند برای انتقال سیالاتی استفاده میشوند که دارای شرایط استریل هستند. این پمپها برای انتقال ترکیبات دوفازی که دارای ذرات ساینده هستند و یا سیالاتی که به تنش برش حساسیت دارند مناسب هستند و از مقاومت بالایی برخوردارند.
مزایا و معایب پمپ اسلاری
پمپهای اسلاری همانند انواع پمپهای دیگر میتوانند ویژگیهای مختلفی داشته و از مزیتها و معایب منحصربهفردی برخوردار باشند. از مهمترین مزیتهای این پمپها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این پمپها قابلیت انتقال ترکیبات دو فازی که دارای سیالات ساینده و ذرات جامد زبر و خشن هستند را دارند.
- این پمپها از تنوع بالایی برخوردارند و میتوان متناسب با نوع و سرعت سیال و همچنین حجم سیال از آنها استفاده کرد.
- این پمپها از نظر هد و دبی بسیار متنوع هستند.
- از انعطافپذیری بالایی برخوردارند و قابلیت کار در شرایط سخت را دارند.
- از راندمان بالایی برخوردار بوده میتوان به صورت عمودی و افقی آنها را نصب کرد.
- در برابر سایش و خوردگی مقاومت بالایی داشته و از طول عمر بالایی برخوردارند.
در کنار تمامی مزیتها و نقاط قوتی که این پمپها دارند میتوانند از معایب و ایراداتی نیز برخوردار باشند که مهمترین آنها شامل مواردی همچون قیمت بالا، هزینههای نگهداری زیاد، ابعاد زیاد و اشغال فضای زیاد، داشتن استهلاک بالا و … هستند.
پیشنهاد: از محصولات پر استفادهای که عموما مورد استقبال مشتریان ما قرار میگیرد، بلوئر است. این محصول کاربردی به دلیل، مصارف گوناگونی که دارد، در صنایع کوچک و بزرگ استفاده میشود. برای خرید انواع بلوئر هوا با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
مشخصات پمپ اسلاری
همانطور که گفته شد پمپهای اسلاری انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها میتوانند مشخصات متفاوتی نیز داشته باشند. رایجترین و متداولترین پمپهای اسلاری پمپهای سانتریفیوژی هستند. این پمپها از اجزای مختلفی همچون پوسته پمپ، پروانه، محفظه یاتاقان، شفت و محفظه آببندی تشکیل شدهاند و پروانههای آن میتوانند از فلز یا لاستیک باشند. معمولاً در تولید این پمپها از عناصری همچون کروم و منگنز نیز استفاده میشود که باعث افزایش مقاومت و طول عمر آنها میشود. از مهمترین مشخصت پمپهای اسلاری میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- این پمپها از مقاومت بالایی در برابر سایش و خوردگی برخوردارند.
- از نظر قدرت و توان، قابلیتها و کاربردها بسیار متنوع هستند.
- دارای گستره وسیعی از آببند و سیلندر بوده و دارای قابلیت تغییر کاربرد پروانه هستند.
- دارای حداکثر فشار 0.6 الی 7 بار و دبی 500 الی 10000 مترمکعب بر ساعت هستند.
- محدوده هد این پمپها 6 بار و سایز آنها از 10 تا 18 اینچ خواهد بود.
کاربردهای پمپ اسلاری
در حقیقت پمپهای اسلاری از پیشرفتهترین نوع پمپها هستند و همانطور که گفته شد میتوانند برای پمپاژ انواع سیالات و ذرات جامد استفاده شوند به همین دلیل میتوانند کاربردهای متعددی داشته باشند. از مهمترین کاربردهای این پمپها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- استفاده در کارخانههای مختلف مانند کارخانجات کود
- استفاده برای انتقال ذغال سنگ
- استفاده برای انتقال انواع مواد معدنی
- استفاده برای لایروبی کردن و همچنین دفع بقایای سوخت فسیلی در نیروگاهها و …
- جابجایی انواع سیالات با غلطت های بالا
- استفاده در صنعت حفاری
- استفاده در صنعت نفت، کشاورزی، معدن، آتشنشانی، تولید کاغذ، آب و فاضلاب و …
- تغذیه دیگ بخار
- استفاده در دستگاههای آبشیرینکن و تصفیه RO
- استفاده در سیستمهای تهویه مطبوع و سیستمهای حرارتی جهت انتقال آب و …
پیشنهاد: قصد خرید پمپ خلا دارید؟ شما با انتخاب پارس وکیوم، میتوانید بهترین و باکیفیتترین پمپ وکیوم موجود در بازار را با قیمت مناسب دریافت کنید. همچنین اگر در هر یک از مراحل خرید، با مشکل مواجه شدید، میتوانید با شماره ۶۶۸۰۱۳۷۳-۰۲۱ تماس بگیرید تا کارشناسان و متخصصان ما، به تمامی ابهامات و سوالات شما پاسخ دهند.
مهمترین نکات در انتخاب و خرید پمپ اسلاری
پمپهای اسلاری در مقایسه با پمپهای معمولی از کاربردهای ویژهای برخوردارند و لازم است که در زمان خرید آنها نیز به نکات و فاکتورهای مختلفی توجه داشت. از جمله مهمترین فاکتورهایی که در انتخاب و خرید پمپهای اسلاری باید مد نظر قرار داد میتوان موارد زیر را عنوان داشت:
- مشخص کردن و تعیین میزان دبی
- مشخص کردن هد استاتیک و تعین ضرایب اصلاح هد و بازده پمپ
- مشخص کردن قطر لوله و ارزیابی میزان اتلاف هد اصطکاکی
- محاسبه هد دینامیکی کل و توجه به سایز پروانه
- آببندی مناسب محور پمپ
- انتخاب جنس بدنه جهت افزایش عمر پمپ
- مشخص کردن نوع ذرات معلق در سیال و …
البته در کنار این موارد در زمان انتخاب و خرید پمپ اسلاری لازم است که به مواردی همچون شرایط محیطی و دمای محیط، نوع اسلار از نظر اشباع شدگی، کیفیت ساخت پمپ، برند و شرکت سازنده پمپ، میزان اسیدی یا بازی بودن سیالات، میزان سرعت پمپاژ سیالات و … نیز توجه ویژهای شود.
پیشنهاد مطالعه: آیا میدانید پمپ وکیوم آبی چیست؟ ما در مقالهای در وبلاگ پارس وکیوم به شما توضیح دادهایم که پمپ وکیوم آبی چیست و چگونه کار میکند.
جمعبندی نهایی
پمپ اسلاری از جمله پمپهای توسعه یافته و پیشرفته است که برای انتقال سیالات و ذرات جامد به کار میرود و به صورت کلی در دو دسته پمپهای سانتریفیوژی و پمپهای پریستاتیک وجود دارد. در اصل این پمپها میتوانند برای انتقال اسلار اشباع نشده و اسلار اشباع شده در بسیاری از صنایع مختلف به کار بروند و در مقایسه با انواع پمپهای دیگر از مزیتهای مختلفی همچون راندمان بالا، تنوع زیاد، طول عمر بالا و … برخوردارند هرچند که معایبی نیز خواهند داشت.