بزرگترین تولید کننده

پمپ‌های وکیوم، بلوئر و کمپرسور هوا

گواهینامه

ISO 9001-2015

آشنایی کلی با قطعات و اجزای ماشین لباس‌شویی

ماشین لباسشویی به عنوان یکی از کاربردی‌ترین تجهیزات و لوازم خانگی شناخته می‌شود و می‌تواند نقش پررنگی در کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در زمان و انرژی افراد داشته باشد و می‌تواند در کاهش مصرف آب نیز مؤثر باشد. ماشین‌های لباسشویی امروزه در انواع مدل‌های مختلف و با امکانات و آپشن های متعدد در دسترس هستند و کاربردهای متعددی دارند. این تجهیزات همانند هر وسیله دیگری می‌توانند از اجزا و قطعات مختلفی تشکیل شوند که هر کدام وظایف خاص و منحصربه‌فردی دارند. در ادامه مطلب به بررسی و معرفی کامل اجزای ماشین لباس‌شویی و وظایف و کاربردهای آن‌ها پرداخته می‌شود.

قطعات و اجزای ماشین لباس‌شویی

ماشین‌های لباسشویی از دهه‌های قبل مورد استفاده بوده و مانند بلوئر هوا و سایر تجهیزات همواره پیشرفته‌تر شده‌اند و اجزا و قطعات جدید با وظایف و عملکردهای متفاوتی به آن‌ها اضافه شده است به‌گونه‌ای که امروزه این تجهیزات می‌توانند کاربردهای متعددی داشته باشند. چنانچه به جزئیات کامل ماشین لباسشویی پرداخته شود مشخص می‌شود که از صدها قطعه مختلف ساخته شده است اما تعداد از قطعات به عنوان قطعات اصلی شناخته شده و اهمیت و ارزش بیشتری دارند.

بدنه ماشین لباسشویی

در حقیقت هر وسیله صنعتی و غیر صنعتی باید دارای یک بدنه و چارچوب اصلی برای نگهداری سایر قطعات باشد. بدنه لباسشویی نیز تمامی قطعات داخلی را پوشش می‌دهد و اجزای دسترسی به درب، دریچه پمپ تخلیه، جای پودر، تایمر، ولوم ترموستات و … را می‌دهد. همچنین در قسمت پشت بدنه می‌توان به لوله‌ها، ترموستات، تسمه و … دسترسی داشت و اقدامات نصب را انجام داد.

درام یا دیگ لباسشویی

درام یا دیگ لباسشویی

از مهم‌ترین اجزای ماشین لباس‌شویی می‌توان به دیگ یا درام اشاره کرد که محل قرار گرفتن لباس‌های کثیف است. دیگ یا درام اصلی دارای سوراخ‌هایی است که محل ورود و خروج آب و مواد شوینده می‌باشد. درام به‌گونه‌ای طراحی می‌شود که 3 برآمدگی داشته باشد تا لباس‌ها در زمان چرخش ثابت بمانند. در اصل درام به‌گونه‌ای طراحی می‌شود که بعد از خیس شدن لباس‌ها، به‌گونه‌ای حرکت داده شوند که آلودگی‌ها و لکه‌ها از بین بروند.

مخزن فرعی (چلیک)

علاوه بر درام یا دیگ اصلی، ماشین لباسشویی یک مخزن مخفی و جداگانه داخلی دیگر به نام چلیک دارد که از دید پنهان بوده و فقط با باز شدن درب فوقانی و یا درب پشت ماشین قابل رؤیت است. این مخزن از ورق گالوانیزه لعاب‌کاری شده بوده و به‌گونه‌ای طراحی شده است آب ورودی از شیر الکتریکی ابتدا وارد جاپودری و پس از آن به داخل این مخزن می‌ریزد. در اصل این مخزن نگه‌دارنده آب و مواد شوینده است و قطعات و اجزایی همچون المنت، صفحه انعکاس حرارت ترموستات و … نیز بر روی بدنه این مخزن نصب می‌شوند و قسمت تحتانی آن به ورودی واتر پمپ متصل است.

شیر ورودی آب

شیر ورودی آب از دیگر قطعات و اجزای مهم لباسشویی است که به مخزن داخلی دستگاه متصل می‌شود و بعد از آنکه برنامه شستشوی دستگاه تنظیم شد، دریچه ورودی آب به صورت اتوماتیک باز می‌شود و آب از شیر ورودی وارد دیگ داخلی خواهد شد. میزان آب ورودی به دیگ بر اساس حجم البسه، مدل ماشین لباسشویی و برنامه تنظیم شده خواهد بود. این شیر در اصل از دو عدد لوله تغذیه می‌شود که یکی آب گرم و دیگری آب سرد خواهد بود.

پمپ تخلیه آب

پمپ تخلیه آب

یکی از مهم‌ترین قطعات و اجزای ماشین لباسشویی پمپ تخلیه آب است که وظیفه دارد در طول سیکل شستشوی لباس‌ها و چرخش دیگ، آب موجود را تخلیه کند. این پمپ در قسمت پایین واشر قرار می‌گیرد هر چند که ممکن است جای آن در مدل‌های مختلف متفاوت باشد. این پمپ علاوه بر تخلیه آب می‌تواند میزان آن را کنترل کند و در نهایت بعد از اتمام شستشو دیگ را به صورت کامل تخلیه می‌کند.

شیلنگ تخلیه آب

شیلنگ تخلیه آب

شیلنگ تخلیه نیز قطعه‌ای است که به پمپ تخلیه متصل می‌شود و کمک می‌کند که آب از ماشین خارج شود. در اصل زمانی که پمپ تخلیه اقدام به مکش آب می‌کند، آب وارد این شیلنگ شده و از آنجا وارد شبکه فاضلاب می‌شود. این شیلنگ اگرچه یک جز ساده است اما می‌تواند نقشی کاربردی و مؤثر داشته باشد و معمولاً به شکل موج‌دار و با عرض 1 تا 1.25 اینچ ساخته می‌شود.

ترموستات

ترموستات

ترموستات یکی از مهم‌ترین قطعات و اجزای ماشین لباسشویی است که وظیفه آن کنترل دمای آب ورودی به دستگاه و عملکرد المنت‌ها است. در اصل زمانی که تایمر برق مورد نظر را برای گرم کردن آب به المنت می‌رساند و با توجه به مصرف بالای برق هیتر ممکن است کنتاکت های مربوطه در تایمر ضعیف شوند و اتصالی پیدا کنند و در این حالت ترموستات از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری می‌کند. صفحه انعکاس حرارت با آب مخزن در ارتباط مستقیم بوده و با زیاد شدن دمای آب، گرم شده و این گرما را به تیغه‌های غیر همجنس منعکس می‌کند و زمانی که این تیغه‌ها گرم شوند ارتباط پلاتین‌های ترموستات قطع می‌شود و با این کار المنت تولید گرما را متوقف می‌کند.

هیتر یا المنت

هیتر یا المنت

از دیگر اجزای اساسی و کاربرد لباسشویی می‌توان به هیتر اشاره کرد که موظف است دمای آب را بالا ببرد و بر اساس نوع برنامه شستشو تنظیم کند. در اصل لکه‌ها و آلودگی‌ها با آب سرد از بین نمی‌روند و حتماً باید از آب گرم استفاده شود و المنت نیز این وظیفه را بر عهده خواهد داشت. این قطعه در قسمت تحتانی مخزن مخفی و اصلی لباسشویی (چلیک) قرار می‌گیرد و برای آب بندی کردن آن از عایق‌های لاستیکی فشرده شده بین صفحات فلزی استفاده می‌شود.

هیدرواستات

هیدرواستات قطعه‌ای است که می‌تواند سطح آب ورودی به دستگاه را تنظیم کند و از ورود و خروج آب اضافه از دیگر جلوگیری می‌کند. در اصل زمانی که آبگیری ماشین به حد مور نظر برسد این قطعه پروسه آبگیری را متوقف می‌کند. این قطعه شبیه یک کلید است و از 3 کنتاکت برخوردار است که یکی مشترک و دو کنتاکت دیگر غیر مشترک هستند. همواره یکی از کنتاکت‌های غیرمشترک (در حالت عادی یا زمانی که هیدرواستات فعال می‌شود) به کنتاکت مشترک متصل است.

همزن یا میکسر

در حقیقت زمانی لباس‌ها تمیز می‌شوند و گرد و خاک و آلودگی‌های آن‌ها از بین می‌روند که در محلول آب و شوینده جابجا شده و حرکت داشته باشند. همزن وظیفه این حرکت و جابجایی را بر عهده خواهد داشت. همزن می‌تواند با چرخاندن و به هم ساییدن لباس‌ها باعث تمیز شدن آن‌ها شود. در نهایت و بعد از اتمام برنامه شستشوی همزن می‌تواند به آبکشی لباس‌ها و خشک شدن سریع‌تر آن‌ها کمک کند.

برد الکترونیکی

شاید بتوان گفت برد الکتریکی و کامپیوتر مرکزی به عنوان مغز دستگاه شناخته شده و از مهم‌ترین اجزای ماشین لباس‌شویی است که می‌تواند برنامه‌های مختلف شستشو را متناسب با هر نوع پارچه و لباسی تنظیم کند. تمام اجزای الکتریکی و مدارهای دستگاه در این برد گنجانده می‌شوند و تمامی اطلاعات شستشو در این قطعه پردازش خواهد شد و دستورات لازم به سایر قطعات ارسال می‌گردد.

میکرو سوئیچ

میکرو سوئیچ

از دیگر قطعاتی لباسشویی که وظیفه اصلی آن اطمینان از بسته بودن درب دستگاه است، میکروسوئیچ است. زمانی که درب دستگاه بسته نباشد میکرو سوئیچ اجازه رسیدن برق به شیر ورودی آب را نمی‌دهد و در نهایت آب وارد دیگ نمی‌شود. از دیگر وظایف این قطعه می‌توان به مواردی همچون کنترل سطح آب داخل دیگر، کنترل زاویه دیگ، کنترل فیلترها و … اشاره داشت.

پولی

پولی قطعه‌ای است که شباهت زیادی به یک چرخ بزرگ دارد و در پشت دیگ لباسشویی قرار می‌گیرد. این قطعه همراه با تسمه‌ای که دور آن قرار می‌گیرد به موتور اصلی دستگاه متصل می‌شود. زمانی که پولی شروع به حرکت کند، دیگ داخلی نیز چرخش را شروع می‌کند. در اصل پولی‌های کوچک و بزرگ می‌توانند قدرت را از موتور به دیگ انتقال بدهند و فرایند شستشو را کنترل کنند.

تسمه یا کمربند

تسمه یا کمربند

تسمه از دیگر قطعات مهم لباسشویی است که به پولی پشت دیگ متصل می‌شود. در اصل تسمه باعث ارتباط پولی کوچک (متصل به محور موتور) و پولی بزرگ (متصل به محور درام) می‌شود. تسمه می‌تواند عملکرد ماشین را کنترل کند و میزان سفتی یا شل بودن آن نیز نباید بیش از حد باشد در غیر این صورت ممکن است تقسیم نیروی موتور به درستی انجام نشود.

موتور

موتور

اگر برد الکتریکی مغز لباسشویی است قطعاً موتور قلب آن است. موتور دستگاه همانند موتور پمپ آب عملیات اصلی شستشو و آبکشی لباس را انجام می‌دهد. این قطعه می‌تواند سرعت‌های متفاوت داشته باشد و بر اساس برنامه‌های تنظیم شده عمل کند. موتور در مدل‌های مختلف ماشین لباسشویی می‌تواند در قسمت‌های مختلفی قرار بگیرد و رایج‌ترین آن‌ها شامل موتورهای درایو مستقیم یا تسمه درایو هستند. موتور درایو مستقیم، به طور مستقیم به سبد شستشو متصل شده در حالی که موتور محرک تسمه به طور مستقل قرار می‌گیرد و از یک تسمه برای چرخاندن سبد شستشو استفاده می‌کند.

تایمر

تایمر از دیگر اجزای ماشین لباس‌شویی است که وظیفه اصلی آن تنظیم زمان شستشو است. در اصل تایمر می‌تواند عملکرد قطعاتی مانند شیر برقی، هیدرواستات، پمپ تخلیه، المنت (هیتر)، موتور و … را کنترل کند. این قطعه از دو بخش موتور و جعبه اتصالات ساخته می‌شود و میدان مغناطیسی لازم جهت به چرخش درآوردن چرخ دنده‌ها و در نهایت شافت اصلی را ایجاد می‌کند.

  • در کنار قطعات معرفی شده، ماشین لباسشویی از قطعات دیگری نیز برخوردار است که مهم‌ترین آن‌ها شامل محور درام لباسشویی، یاتاقان لباسشویی، کاسه نمد لباسشویی، لاستیک دور درب لباسشویی، وزنه سیمانی یا لنگرهای بتونی لباسشویی، نگه‌دارنده‌های فنری و کمک‌فنرها،  فیلتر پمپ تخلیه، جاپودری، درب ماشین لباسشویی، کلید خاموش / روشن ماشین لباسشویی و … هستند و هر کدام از آن‌ها وظایف متعددی دارند.

جمع‌بندی نهایی

ماشین لباسشویی از جمله کاربردی‌ترین تجهیزات خانگی است که برای شستن البسه استفاده می‌شود و می‌تواند از قطعات مختلفی ساخته شود. از مهم‌ترین اجزای ماشین لباس‌شویی می‌توان به برد الکتریکی، موتور، دیگ، پولی، تایمر، تسمه، المنت، هیدروستات، ترموستات، همزن و … اشاره کرد که هر کدام می‌توانند ویژگی‌ها، کاربردها و قابلیت‌های منحصربه‌فردی داشته باشند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *