کمپرسور هوا امروزه در انواع مختلفی با ظرفیتهای گوناگون تولید میشود و هر کدام میتوانند ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند. در سردخانهها میتوان از انواع کمپرسورهای رفت و برگشتی، اسکرو، اسکرال و … استفاده کرد. در ادامه مطلب به بررسی بیشتر کمپرسورهای سردخانه، طرز کار کمپرسور سردخانه ، قیمت آنها و نحوه عملکرد آنها پرداخته میشود.
در دنیای امروز سردخانهها از مهمترین و کاربردیترین اجزای صنایع مختلفی همچون صنعت غذا، دارو، کشاورزی و … هستند و میتوانند در جلوگیری از فاسد شدن مواد و محصولات مختلف نقش پررنگی داشته باشند. راهاندازی سردخانهها نیازمند استفاده از تجهیزات و امکانات منحصربهفردی هستند که یکی از مهمترین آنها کمپرسورهای هوا هستند.
معرفی کمپرسور سردخانه
کمپرسورهای سردخانه یا کمپرسور تبرید به سیستمی گفته میشود که در سیستم سردخانه وظیفه چرخاندن مبرد در سیکل تبرید را بر عهده دارد و همانند پمپها که در سیستم هیدرولیک تأثیر زیادی دارند میتوانند به عنوان قلب سیستم سرمایش شناخته شوند. در حقیقت کمپرسور سیکل تبرید باید فشار گازی که از سمت اواپراتور میآید را افزایش بدهد و این گاز فشرده را در کندانسور تقطیر کند و در نهایت گرمایی که در قسمت اواپراتور وارد سیستم میشود را در قسمت کندانسور به محیط برگرداند.
در یک سیستم برودتی از انواع کمپرسورهای رفت و برگشتی، کمپرسورهای روتاری، کمپرسورهای سانتریفیوژی، کمپرسور اسکرو ، کمپرسور اسکرال و … استفاده میشود اما رایجترین آنها کمپرسورهای پیستونی و اسکرو هستند.
بیشتر بدانید : ” تفاوت کمپرسور اسکرال و اسکرو در چیست؟ ”
طرز کار کمپرسور سردخانه
میتوان گفت تمامی کمپرسورها از یک مکانیسم و فرآیند مشابه استفاده میکنند و فقط در موارد جزئی باهم متفاوت هستند. زمانی که کمپرسور سردخانه شروع به کار میکند ماده مبرد را از اواپراتور میگیرد که دارای فشار پایینی است. ماده مبردی که از اواپراتور مکیده میشود در اصل گرمای سردخانه را جذب کرده است و دمای بالایی دارد و لازم است که این انرژی به محیط بیرون منتقل میشود.
در حقیقت زمانی این تبادل گرما اتفاق میافتد که دمای گاز و هوا از دمای محیط بیشتر باشد. کمپرسورها میتوانند با کاهش دادن حجم گاز فشار آن را افزایش دهند و در این فرآیند دمای گاز نیز افزایش پیدا میکند. بعد از افزایش دمای ماده مبرد کمپرسور میتواند به عنوان یک پمپ عمل کند و گازی که دارای دمای بالایی است را به کندانسور بفرستند و در نهایت دمای آن را کاهش بدهد.
کمپرسور سردخانه زیر صفر
محصولات و مواد مختلفی هستند که باید در دمای زیر صفر درجه و در حالت انجماد نگهداری شوند تا فاسد نشوند به همین دلیل باید از کمپرسورهای منحصربهفردی برای این منظور استفاده شود. به صورت کلی در کمپرسورهای سردخانه زیر صفر بارگیری سیلندر در زمان مکش کمتر است و به همین دلیل زمان تراکم فشار کمتری بر کمپرسور اعمال میشود پس بنابراین کمپرسورهای زیر صفر در مقایسه با معادل آن ضعیفتر هستند. این کمپرسورها از نظر قطر سوپاپ نیز متفاوت هستند چرا که دارای سوپاپ مکش گشادتری بوده و سوپاپ دهش آنها تنگتر است.
کمپرسور سردخانه آمونیاکی چیست؟
کمپرسورهای سردخانه آمونیاکی شباهت بالایی به سردخانههای فریونی دارند. نحوه عملکرد این کمپرسورها به این شکل است که آمونیاک به صورت بخار تحت تراکم قرار میگیرد و با فشار و دمای بالا وارد کندانسور خواهد شد. سپس در داخل کندانسور عمل تقطیر انجام میشود و در نهایت آمونیاک از حالت گاز خارج میشود و به مایع تبدیل میگردد. خروجی از کندانسور آمونیاک به ریسیور تانک و مخزن آمونیاک میرسد و در این بخش فشار آن به 12 بار و دمای آن به 35 درجه سانتیگراد خواهد رسید.
قیمت کمپرسور سردخانه
همانطور که گفته شد میتوان در سردخانهها از انواع کمپرسورهای هوا شامل کمپرسورهای رفت و برگشتی، کمپرسورهای روتاری، کمپرسورهای سانتریفیوژی، کمپرسور اسکرو، کمپرسور اسکرال و … هستند. هر کدام از این کمپرسورها میتوانند مشخصات، ویژگیها، کاربردها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند. قیمت کمپرسورهای سردخانه میتواند تحت تأثیر فاکتورها و عوامل مختلف قرار بگیرد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- برند و شرکت سازنده کمپرسور
- میزان ظرفیت و گنجایش کمپرسور
- نوع موتور کمپرسور
- ویژگیها و مشخصات کمپرسورها
- حجم و اندازه کمپرسور
- توان مصرفی کمپرسور سردخانه و …
بیشتر بدانید : ” راهنمای خرید درایر تبریدی ”
قیمت کمپرسورهای دستدوم
با توجه به آنکه کمپرسورهای هوا خصوصاً کمپرسورهای صنعتی از قیمت بسیار زیادی برخوردار هستند در بسیاری از مواقع در سردخانهها به ناچار باید از کمپرسورهای دستدوم و کارکرده استفاده کرد. در خرید کمپرسورهای دستدوم و کار کرده نیز لازم است که به موارد و نکات مختلفی توجه داشت که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- میزان سلامت ظاهری کمپرسور
- نوع کمپرسور، مدل آن و میزان کارکرد
- سلامت قطعات مصرفی و قطعات اصلی و …
قیمت کمپرسورهای سردخانه دستدوم نیز میتواند تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی همچون نوع کمپرسور، میزان کارکرد، قدرت دستگاه و فشار آن، نوع موتور، نیاز یا عدم نیاز دستگاه به تعمیر، ظرفیت و گنجایش کمپرسور، ویژگیها و قابلیتهای کمپرسور و … قرار بگیرد.
جمعبندی نهایی
سردخانهها امروزه نقش بسیار ویژهای در صنایع مختلف همچون غذا، دارو، کشاورزی و … دارند و برای جلوگیری از خراب شدن و فساد مواد و محصولات مختلف از انواع کمپرسورهای هوا استفاده میکنند. کمپرسور سردخانه معمولاً از نوع کمپرسورهای اسکرو، اسکرال، کمپرسورهای رفت و برگشتی، کمپرسورهای روتاری، کمپرسورهای سانتریفیوژی و … هستند و هر کدام میتوانند مزایا و معایب خاص خود را داشته باشند و با توجه به مشخصات و ویژگیهایی که دارند از قیمتهای متفاوتی برخوردارند.