پمپ روغن به عنوان یکی از مهمترین و کاربردیترین تجهیزات در بسیاری از سیستمهای صنعتی شناخته میشود که میتواند عملیات انتقال روغن به سایر قطعات همچون یاتاقانها، پیستونها، سوپاپ و… را انجام دهد. این دستگاه همچنین از فرسودگی و خوردگی قطعات مختلف جلوگیری میکند. نصب پمپ روغن در موتورهای مختلف صنعتی مانند موتور خودرو میتواند به طول عمر آن افزوده و راندمان آن را بهبود ببخشد. در ادامه مطلب به بررسی کامل نحوه نصب و نگهداری پمپ روغن میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
اگر به دنبال خرید پمپ وکیوم باکیفیت هستید، پارس وکیوم یکی از بهترین انتخابها شما در این زمینه خواهد بود. اگر هم در هر یک از مراحل خرید با سوالی مواجه شدید با شماره 66801373-021 تماس بگیرید تا متخصصان و مشاوران ما در این زمینه شما را راهنمایی کنند.
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- oil pump یا پمپ روغن چیست؟
- مهمترین کاربردهای پمپ روغن
- انواع پمپهای روغن و مشکلات آنها
- نحوه نصب و نگهداری پمپ روغن
- راهنمای نصب و نگهداری پمپ روغن
- جمعبندی نهایی
oil pump یا پمپ روغن چیست؟
پیش از اینکه به سراغ موضوع اصلی مقاله برویم و در این مورد توضیح دهیم که نصب و نگهداری پمپ روغن چگونه انجام میشود، نیاز است که به این درک برسیم که پمپ روغن چیست و چه کاربردی دارد. موتورهای مختلف مانند موتور خودرو برای به حرکت درآوردن قطعات متحرک خود، جلوگیری از خوردگی قطعات، جمعآوری آلودگیها و همچنین جلوگیری از افزایش دمای قطعات به روغن نیاز دارند و این روغن باید توسط یک سیستم روان کاری تأمین شود. پمپ روغن یا oil pump قطعهای است که روغن را به قطعات و قسمتهای مختلف اطراف موتور منتقل میکند. این روغن معمولاً در داخل ظرف روغن قرار گرفته و به وسیله میل بادامک رانده میشود. اگر در خارج از ظرف روغن قرار داشته باشد نیز توسط میل لنگ رانده میشوند.
زمانی که بخشهای مختلف موتور شروع به کار میکنند، پمپ روغن نیز فعالیت خود را آغاز کرده و به قسمتهای مختلف روغنرسانی میکند. مهمترین و اصلیترین قطعات اویل پمپها مواردی همچون پوسته خارجی نگهدارنده پمپ، چرخدنده محرک، چرخدنده هرزگرد، محور هرزگرد، محور اصلی، روتر داخلی، روتر خارجی، فنر روغن و پلانجر را شامل میشوند که هر کدام وظیفه خاصی در انتقال روغن برعهده دارند. از جمله مهمترین مزایای نصب پمپ روغن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم کردن میزان ساییدگی و خوردگی قطعات
- رفع آلودگیها و گرد و غبار از قطعات داخلی موتور
- عایقبندی رینگ پیستون و جلوگیری از نشت گازهای سیلندر
- خنک کردن قطعات داخلی موتور و انتقال گرمای آنها حین حرکت روغن
- کاهش میزان هدر رفت انرژی پیشرانهها توسط کاهش اصطحکاک قطعات متحرک موتور
- کاهش ارتعاشات پیشرانه با استفاده از دفع ضربات توسط قابلیت هیدرولیکی روغن موتور
پیشنهاد مطالعه: اگر میخواهید به صورت کامل و کاملا کاربردی با این مفهوم آشنا شوید و کاربردها و مزایای آن را بدانید پیشنهاد میکنیم به وبلاگ ما مراجعه کرده و مقاله کمپرسور اسکرو روغنی چیست را مطالعه کنید.
مهمترین کاربردهای پمپ روغن
همانطور که گفته شد وجود روغن میتواند در بسیاری از تجهیزات صنعتی اهمیت بالایی داشته باشد و نصب پمپ روغن کمک میکند که انتقال روغن به قطعات مختلف به سادگی انجام شود. از جمله مهمترین کاربردهای پمپ روغن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در معادن
- استفاده در صنایع قیرسازی
- استفاده در صنایع لباسشویی
- استفاده در صنعت لوله و اتصالات
- استفاده در صنایع غذایی و دارویی
- استفاده در صنعت پلاستیکسازی
- استفاده در صنایع شیمیایی و داروسازی
- استفاده در صنعت خودروسازی و ماشینآلات صنعتی
- و…
به صورت کلی نصب و نگهداری پمپ روغن میتواند صدها کاربرد صنعتی، نیمه صنعتی و غیر صنعتی داشته باشد. تولید تجهیزات الکترونیک، صنعت ساختمانسازی، صنعت هوافضا، صنعت فولاد، صنعت سیمان و… از مهمترین صنایعی هستند که از پمپهای روغن در زمینههای مختلفی استفاده میکنند.
انواع پمپهای روغن و مشکلات آنها
پمپهای روغن همانند انواع پمپهای باد، کمپروسرها و… انواع مختلفی دارند اما رایجترین آنها را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- پمپهای روغن روتاری یا ژروتور
- پمپهای روغن سوزنی
- اویل پمپهای دندهای
- و…
هر کدام از این پمپها به واسطه نوع طراحی و ویژگیهایی که دارند از کاربردهای متفاوتی نیز برخوردارند. از جمله رایجترین مشکلاتی که ممکن است در زمان استفاده از پمپهای روغن پیش بیاید عبارت است از:
- فشار کم روغن که میتواند ناشی از خراب شدن پمپ باشد.
- تولید صدای پمپ که میتواند دلایل مختلفی همچون عدم روانکاری مناسب داشته باشد.
- افزایش دمای کارکرد موتور که میتواند ناشی از کم بودن جریان روغن یا متوقف شدن آن باشد.
نحوه نصب و نگهداری پمپ روغن
همانطور که گفته شد اویل پمپها میتوانند کاربردها و استفادههای متعددی در صنایع مختلف داشته باشند. برای نصب پمپهای روغن لازم است که حتماً به نکات و فاکتورهای مختلفی توجه شود که مهمترین آنها موارد زیر را شامل میشوند:
- لولهکشی پمپ روغن باید به گونهای انجام گیرد که هیچگونه تنش و کششی روی پمپ اعمال نشود.
- پمپ روغن باید در محلی نصب شود که هرگونه گرد و غبار و رطوبت از آن دور و همچنین از تهویه مناسبی برخوردار باشد.
- برای اعمال هر گونه تغییرات در پمپ روغن حتماً باید زمانی اقدام شود که مجموعه پمپ متوقف شده و در حین انجام کار نباشد.
- در زمان نصب پمپ روغن هرگز نباید سرپوش محفظه و محفظه یاتاقان را عایقبندی کرد؛ چرا که این محفظهها دمای یکسانی با سیال پمپاژ شده دارند.
- پمپ روغن حتماً باید در یک محل تراز نصب شود و تمامی پیچ آن کاملاً سفت شود تا از هرگونه ارتعاش، لرزش، سرو صدا، افزایش دما و… جلوگیری شود.
- افرادی که اقدام به نصب پمپ روغن میکنند حتماً باید به تمامی استانداردهای ایمنی آشنایی داشته باشند. در حقیقت نصب پمپ روغن باید توسط افراد متخصص و ماهر انجام شود.
- قبل از آنکه کاری بر روی پمپ صورت بگیرد و یا از جای خود تکان داده شود لازم است که حتماً جریان برق موتور قطع شده باشد و از روش و خاموش شدن ناگهانی پمپ نیز خودداری کرد.
- برای جلوگیری از بهرهبرداری غلط و همچنین داشتن عملکرد مناسب پمپ لازم است که قبل از نصب آن دفترچه راهنما مطالعه شده و تمامی دستورات و نکات نصب و بهرهبرداری آن به صورت مرحله به مرحله اجرا شود.
- قبل از هرچیز لازم است که ویژگیها و مشخصات پمپ روغن متناسب با نوع نیاز کاربران و صنایع انتخاب شود؛ چرا که هر کدام از تجهیزات صنعتی ویژگیهای متفاوتی داشته و نیاز به پمپهایی با قدرت و ویژگیهای مختلف دارند.
پیشنهاد مطالعه: یکی از مشکلات کاربران این است که همواره کمپرسور اسکرو روغنی و غیر روغنی را با یکدیگر اشتباه میگیرند. اگر شما هم دچار این اشتباه میشوید، پیشنهاد میکنیم به وبلاگ ما مراجعه کرده و مقاله تفاوت های کمپرسور اسکرو بدون روغن و روغنی را مطالعه کنید.
راهنمای نصب و نگهداری پمپ روغن
پمپهای روغن کاربردها و استفادههای متعددی دارند و میتوانند در کاهش هزینههای قطعات و تجهیزات مختلف، افزایش راندمان و عملکرد دستگاهها و… نقش ویژهای داشته باشند. به همین دلیل نصب و نگهداری پمپ روغن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از جمله مهمترین نکات در نگهداری پمپ روغن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هرگز نباید پمپ را در خلاف جهت صحیح چرخش به کار گرفت.
- اجزاء کوپلینگ پمپ بایستی مرتباً کنترل شوند تا در صورت وجود سایش تعویض گردند.
- بعد از اتمام کار با پمپ روغن حتماً باید تمامی محافظهای برداشته شده در جای خود قرار بگیرند.
- پمپ حتماً باید به صورت دوره سرویس شده و در صورت نیاز قطعات مصرفی تعمیر یا تعویض شوند.
- جریان موتور باید به صورت مستمر کنترل شده و در صورت بالاتری آمپراژ آن از حد مجاز باید خاموش شود.
- دمای محیط پمپ روغن نباید بسیار گرم باشد. حتماً باید محیط تهویه مناسبی داشته و همچنین دسترسی به آن ساده باشد.
- حتماً بعد از اتمام دوره گریس کاری، بلبرینگهای پمپ گریس کاری شوند که معمولاً این دوره بعد از 1500 ساعت کارکرد است.
- قبل از نصب پمپ باید مطمئن شد که هیچگونه گرد و خاکی وارد یاتاقانها نشده باشد. همچنین در صورت نیاز حتماً باید تمیز شوند.
- در صورت بروز هرگونه مشکلی شامل عدم آبدهی پمپ، کافی نبودن آبدهی پمپ، کاهش جریان، کافی نبودن فشار خروجی پمپ، تحمل بار زیاد پمپ، لرزش و ارتعاش پمپ، ایجاد سر و صدای غیر معمول و افزایش دمای یاتاقان حتماً باید پمپ روغن خاموش شود.
جمعبندی نهایی
همانطور که توضیح دادیم، پمپ روغن یا اویل پمپ وسیلهای است که میتواند روغن مورد نیاز قطعات در تجهیزات مختلف را تأمین کرده و از سائیدگی، خراب شدن، آلودگی و… جلوگیری کنید. نصب این وسیله، یکی از چالشهای همیشگی کاربران است که در این مقاله با ارائه یک راهنمای نصب و نگهداری پمپ روغن تلاش کردیم به تمامی سوالات شما در این زمینه پاسح دهیم. چنانچه در مورد مطالب گفته شده با سوال مواجه شدید و یا موضوعی وجود داشت که تمایل داشتید در مورد آنها بیشتر بدانید، با ما در قسمت کامنت به اشتراک بگذارید تا در سریعترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.