کمپرسور چیست ؟ چه وظایفی دارد؟ هوای فشرده و کم حجم امروزه در بسیاری از صنایع کاربردهای متعددی داشته و دستگاههای متعددی وجود دارند که با نیروی هوا عمل میکنند. انواع کمپرسورها دستگاههایی هستند که وظیفه تأمین هوای فشرده را بر عهده داشته و جایگاه ویژهای در بسیاری از صنایع دارند. در حقیقت این دستگاهها میتوانند با صرف انرژی اولیهای که از نوع انرژی مکانیکی است، هوا را با حجم اولیه زیاد به سرعت و با قدرت مکش بالا به داخل خود کشیده و سپس بعد از فشردهسازی آن را خارج کنند. در این مقاله قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که کاربرد کمپرسور چیست و هر کدام از انواع آن چه ویژگیهایی دارند.
اگر قصد خرید کمپرسور هوا باکیفیت دارید، پارس وکیوم یکی از بهترین انتخابهای شما خواهد بود. ما همواره در تلاش هستیم تا بهترین خدمات را همراه با قیمتی منصفانه در اختیار شما قرار دهیم. همچنین در صورت وجود هرگونه سوالی، میتوانید با شماره 66801373-021 تماس بگیرید تا متخصصان و مشاوران ما در سریعترین زمان ممکن به تمامی سوالات شما پاسخ دهند.
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- کمپرسور چیست ؟
- آشنایی با انواع کمپرسور گاز
- آشنایی با کمپرسور جابجایی مثبت
- مزایا و معایب کمپرسور جابجایی مثبت
- معرفی کمپرسور دینامیکی
- مزایا و معایب کمپرسورهای دینامیکی
- کاربرد کمپرسور هوا چیست ؟
- راهنمای خرید کمپرسور
- عوامل مؤثر در قیمت کمپرسور
- جمع بندی نهایی
کمپرسور چیست ؟
کمپرسور (Compressor) یا متراکم کننده در حقیقت به دستگاهی گفته میشود که میتواند با کاهش حجم سیالات و متراکم کردن آنها باعث افزایش فشار در این دستگاهها شود. در اصل این دستگاه، میتواند با استفاده از یک انرژی اولیه که از نوع انرژیهای مکانیکی است هوا را با سرعت و قدرت بالا مکیده و به واسطه نوع طراحی و برنامهای که دارد، آن را فشرده و متراکم و در نهایت به سمت کندانسور منتقل کند.
فرآیند متراکم کردن گاز در کمپرسورها باعث میشود که دمای هوا به شکل قابل توجهی بالا برود؛ به همین دلیل در مسیر خروج گاز از کمپرسور ، از لولههای خنککننده استفاده میشود. گازی که توسط کمپرسور ها تولید میشود، میتواند انرژی مورد نیاز دستگاههای مختلف در صنایع گوناگون را تأمین کند. دستگاه کمپرسور که اولین بار در سال 1875 کشف و اختراع شد، امروزه به عنوان یکی از اصلیترین تجهیزات صنعتی و غیر صنعتی شناخته میشود که کاربردهای متعددی دارد.
پیشنهاد مطالعه: یکی از مشکلات همیشگی مشتریان این است که به درستی با تفاوت پمپ و کمپرسور آشنایی ندارند. ما تلاش کردهایم در مقاله آشنایی با فرق بین پمپ و کمپرسور به تمامی سوالات شما در این زمینه پاسخ دهیم.
آشنایی با انواع کمپرسور ها
از آنجایی که کمپرسور های هوا کاربردهای صنعتی، نیمه صنعتی و غیر صنعتی متعددی دارند، در انواع مختلفی نیز تولید میشوند که هرکدام از آنها بتوانند به درستی وظایف خاص خود را انجام دهند. از جمله مهمترین انواع كمپرسور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت یا سرعت متغیر
- فشار مکش، دهش و ظرفیت
- تقسیمبندی بر اساس موتور محرک
- تقسیمبندی بر اساس تعداد مراحل کار
- تقسیمبندی بر اساس نحوه کار و عملکرد
- تقسیمبندی بر اساس پاشش روغن و نحوه روغنکاری
«در حقیقت مهمترین و اصلیترین فاکتور برای دستهبندی و تقسیمبندی انواع کمپرسورها نحوه کار و عملکرد آنهاست که بر اساس آن این دستگاهها به دو دسته اصلی کمپرسورهای جابجایی مثبت و کمپرسورهای دینامیکی تقسیم میشوند.»
پیشنهاد مطالعه: فصل زمستان در راه است و ممکن است شما در زمان راهاندازی کمپرسور خود با مشکل مواجه شده باشید. در این صورت پیشنهاد میکنیم حتما از محتوای مقاله آماده کردن کمپرسورهای هوا برای فصل زمستان استفاه کنید.
1. کمپرسور جابجایی مثبت (Positive Displacement)
کمپرسورهای جابجایی مثبت در اصل به نوعی از کمپرسورها گفته میشود که از یک جز رفت و برگشتی مانند پیستون، دیافراگم یا پره برای متراکم کردن هوا و گاز استفاده میکنند. این دستگاهها با دبی ثابت کار کرده و مستقل از فشار خروجی هستند. علت نامگذاری این کمپرسورها این است که با جابجایی حجم سیلندر کمپرسور، محیط کار را فشرده میکنند. لازم به ذکر است که این سیستمها بر اساس اصل جابجایی کار کرده و از مزیتهای متعددی همچون کیفیت بالا، تطبیقپذیری مطمئن، اطمینان عالی و .. برخوردارند.
کمپرسور های جابجایی مثبت نیز خود میتوانند به چند دسته مختلف تقسیم شوند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- کمپرسورهای مارپیچی
- کمپرسورهای دیافراگمی
- کمپرسورهای رفت و برگشتی
- کمپرسورهای اسکرول یا فرفرهای
- کمپرسورهای چرخشی پرهای یا روتاری
- و…
هرکدام از این کمپرسورها مزیتها و معایب خاصی داشته و از کاربردهای مختلفی نیز برخوردارند اما میتوان گفت کمپرسورهای پیستونی از بهترین کمپرسورهای جابجایی مثبت هستند که معایب کمتری در مقایسه با سایر کمپرسورهای عنوان شده دارند.
پیشنهاد: یکی از دیگر محصولات پرکاربرد و پرطرفدار مشتریان ما، پمپ وکیوم است. اگر شما هم قصد خرید این محصول پرکاربرد را دارید میتوانید سفارش خود را از طریق سایت ما انجام دهید.
مزایا و معایب Positive Displacement کمپرسور چیست ؟
کمپرسورهای جابجایی مثبت، کاربردهای صنعتی و غیر صنعتی متعددی داشته و به همین دلیل از تنوع بالایی نیز برخوردارند. از جمله مهمترین مزیتهای این نوع از کمپرسورها را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- راندمان و عملکرد خوب و مثبت
- هزینه پایین تولید این کمپرسورها
- بالا ودن فشار در این نوع کمپرسور گاز یا هوا
- ساده بودن فرآیند ساخت قطعات کمپرسورهای جابجایی مثبت
- تنوع بالا از نظر طراحی، قیمت، کاربرد، قدرت و ویژگیهای مختلف
- و…
این نوع کمپرسور نیز مانند هر دستگاه دیگری در کنار تمامی مزایایی که دارد، از معایبی نیز برخوردار است که در ادامه برخی از آنها را نام میبریم:
- نیاز به مراقبت و نگهداری زیاد
- بالا بودن قیمت اولیه خرید این کمپرسورها
- محدود بودن ظرفیتهای کمپرسور جابهجایی مثبت
- ایجاد سروصدا و آلودگیهای صوتی زیاد در محیط کار
- مناسب نبودن برای دبی بالا و عدم ارائه راندمان مناسب
- کم بودن میزان دوام و نیاز داشتن به تعمیر و نگهداری مداوم
پیشنهاد مطالعه: از انجایی که صحبت بیشتر در مورد کمپرسور جابجایی مثبت در این مقاله، از حوصله خارج است، برای آشنایی بیشتر با این دستگاه پیشنهاد میکنیم از لینک مقابل استفاده کنید: کمپرسور جابجایی مثبت چیست .
2. انواع کمپرسور چیست ؟ کمپرسور دینامیکی (DYNAMIC AIR COMPRESSOR)
کمپرسورهای دینامیکی نیز به دستگاههایی گفته میشود که ویژگی بارز آنها داشتن تیغههاییست که با سرعت بسیار زیادی میچرخند. در این نوع کمپرسورها، هوا بین پرههای چرخان پروانه مکیده شده و باعث افزایش سرعت میشود. در نهایت گاز یا هوا از دیفیوزری که انرژی جنبشی هوا یا گاز را به فشار تبدیل میکند، تخلیه میشود. لازم به ذکر است که کمپرسورهای دینامیکی معمولاً برای دبیهای بالا استفاده شده و میتوانند کاربردهای متعددی در صنایع مختلف داشته باشند. این کمپرسورها انواع مختلفی دارند که مهمترین آنها کمپرسورهای محوری، کمپرسورهای گریز از مرکز یا سانتریفیوژی و کمپرسورهای توربو هستند.
مزایا و معایب کمپرسورهای دینامیکی
این کمپرسورها امروزه در بسیاری از صنایع استفاده شده و کاربردهای متعددی دارند. از جمله مهمترین مزیتهای کمپرسورهای دینامیکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم بودن میزان اصطکاک و بالا بودن میزان دوام
- مناسب برای مصارف صنعتی نیازمند به فشار بالا
- استفاده از قطعات کمتر در طراحی و ساخت کمپرسورهای دینامیکی
- کم بودن میزان ارتعاش دستگاه و عدم نیاز به فوندانسیون و پی سازی
- بالا بودن میزان راندمان و بازدهی نسبت به کمپرسورهای جابه جایی مثبت
- کم بودن هزینه تعمیر و نگهداری در مقایسه با کمپرسورهای جابجایی مثبت
در کنار تمامی مزایایی که برای این کمپرسورها عنوان شد، این دستگاهها نیز میتوانند معایبی داشته باشند که مهمترین آنها را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- بالا بودن هزینه اولیه این کمپرسورها
- عدم پوشش ظرفیتهای پایین مشابه ظرفیت خانگی
- پیچیده بودن صفحه فرمان کمپرسور دینامیکی و حساسیت بالای آن
پیشنهاد: اگر قصد خرید بلوئر مطمئنی دارید که با استفاده از آن، دیگر دغدغهای بابت کیفیت محصولات خود نداشته باشید، میتوانید به سایت ما مراجعه کرده و خرید خوبی را تجربه کنید.
کاربرد کمپرسور چیست ؟
کمپرسورها به واسطه کارایی و عملکردی که دارند، میتوانند در بسیاری از صنایع، مورد استفاده قرار بگیرند. در اصل استفاده از کمپرسور، در تمامی صنایع پویا و فعال رایج بوده و به عنوان عنصری اساسی شناخته میشوند. از جمله مهمترین کاربردهای این تجهیزات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در صنایع پتروشیمی
- استفاده در ابزارهای پنوماتیکی
- استفاده در نیروگاههای تولید برق
- استفاده در صنعت هوایی و موتور جت
- استفاده در صنعت گاز و انتقال خطوط لولههای آن
- استفاده در تولید انواع تجهیزات برودتی و حرارتی
- استفاده در صنعت خودروسازی و همچنین کابین هواپیما و زیردریایی
- استفاده در صنایع مختلف ساخت و تولید و همچنین ماشینآلات سنگین
- و…
پیشنهاد مطالعه: تصور کنید کمپرسور موردنظر خود را خریداری کردهاید و حال میخواهید از آن استفاده کنید. این دستگاه را باید در کجا قرار داد؟ شراط محل نگهداری از آن چیست؟ برای پاسخ به سوالات اینچنینی میتوانید از محتوای مقاله اهمیت شرایط محیط در انتخاب کمپرسور هوا استفاده کنید.
راهنمای خرید کمپرسور
همانطور که گفته شد کمپرسورها بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی بررسی شده و به انواع مختلفی تقسیم میشوند. طبیعتاً هر کدام از آنها میتوانند ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند. برای خرید کمپرسور لازم است که به نکات و پارامترهای مختلفی توجه داشته باشید تا در نهایت خردی خوبی را تجربه کنید؛ مهمترین این موارد عبارتند از:
- اولین و مهمترین نکته در خرید کمپرسور، نوع پروژهای است که در آن از کمپرسور استفاده میشود؛ در حقیقت نوع پروژه مشخص میکند که به چه مقدار هوای فشرده نیاز هستند.
- نکته دوم میزان توان یا قدرت کمپرسور است که بر اساس واحد HP یا اسب بخار ارزیابی میشود؛ معمولاً این دستگاهها قدرتهایی بین 1.5 تا 15 اسب بخار دارند.
- به یاد داشته باشید که میزان فشار هوای مورد نیاز، باید بررسی شود؛ چراکه بسیاری از تجهیزات صنعتی، حداقل به 90 PSI فشار نیاز دارند.
- میزان حجم هوای تولید شده که با واحد CFM نشان داده میشود، اهمیت بالایی دارد و معمولاً باید برای هر اسب بخار در فشار 90 PSI باید ظرفیتی معادل 3 – 4 CFM در نظر گرفته شود.
- اندازه و سایز کمپرسور بسیار مهم است؛ هرچند که تأثیری بر روی عملکرد دستگاه نخواهد داشت؛ اندازه کمپرسور باید بر اساس نوع نیاز پروژه انتخاب شود.
- نحوه عملکرد کمپرسور (یک مرحلهای یا چندمرحلهای بودن) نیز اهمیت بالایی دارد؛ چرا که هر کدام از این کمپرسورها میتوانند فشار مختلفی ایجاد کنند.
- نیاز یا عدم نیاز به روغن از مهمترین نکاتی است که در انتخاب و خرید کمپرسور باید به آنها توجه داشته باشید؛ چراکه کمپرسورهای بدون روغن، ارزانتر، سبکتر و کمهزینهتر بوده و کمپرسورهای روغنی دارای طول عمر بیشتر و دوام بالاتری هستند.
- داشتن قابلیت حمل، مدت زمان کارکرد، دسترسی به قطعات کمپرسور، میزان تولید سروصدا و… از دیگر فاکتورهایی هستند که لازم است برای انتخاب کمپرسور هوا به آنها توجه کنید.
پیشنهاد مطالعه: مواردی که در این قسمت به صورت خلاصه عنوان کردیم، تنها بخش کوچکی از نکاتی است که در زمان خرید این دستگاه باید به آنها توجه داشته باشید. اگر میخواهید به طور کاملتر با این نکات آشنا شوید، پینشهاد میکنیم با مراجعه به وبلاگ پارس وکیوم، مقاله راهنمای انتخاب کمپرسور هوا را مطالعه کنید.
عوامل مؤثر در قیمت کمپرسور چیست ؟
پیشتر بررسی کردیم که بر اساس تقسیمبندیهای انجام شده، امروزه بیش از دهها نوع کمپرسور مختلف وجود دارند که هر کدام میتوانند ویژگیها، قابلیتها و کاربردهای متفاوتی داشته باشند. به همین دلیل قیمت آنها نیز میتواند تحت تأثیر فاکتورها و عوامل مختلفی قرار بگیرد. از جمله مهمترین فاکتورهای تعیین کننده قیمت کمپرسور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قیمت و نوسانات ارز
- کیفیت تولید کمپرسور
- نوع کمپرسور از نظر عملکرد
- مدت زمان گارانتی کمپرسور
- سیستم خنککننده کمپرسور
- برند و شرکت سازنده کمپرسور
- مشخصات فیزیکی کمپرسور مانند میزان قدرت و توان، ظرفیت، میزان فشار، ابعاد و اندازه
- و…
جمعبندی نهایی
در این مقاله توضیح دادیم که کمپرسور (Compressor) دستگاهی است که میتواند با استفاده از انرژی مکانیکی، حجم مشخصی از هوا را دریافت کرده و آن را تحت فشار قرار و در نهایت آن را به سمت کنداکتور انتقال دهد. کمپرسورها بر اساس فاکتورهای مختلفی تقسیمبندی میشوند که مهمترین آنها عبارت است از:
- نحوه عملکرد
- تعداد مراحل کار
- نوع موتور محرک
- نحوه پاشش روغن و روغنکاری
- و…
هر کدام از انواع كمپرسورها در صنایع مختلفی استفاده میشوند و با توجه به ویژگیها و مشخصاتی که دارند از قیمتهای مختلفی نیز برخوردارند.
امیدواریم که مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشند و تمامی سوالات شما را برطرف کرده باشند. چنانچه در مورد هریک از مطالب گفته شده با سوالی مواجه شدید و یا موضوعی وجود داشت که تمایل داشتید در مورد آنها بیشتر بدانید، با ما در قسمت کامنت به اشتراک بگذارید تا کارشناسان و متخصصان ما در سریعترین زمان ممکن، پاسخگوی شما باشند.
2 پاسخ
باسلام کار کمپرسور چیست؟
توربوکمپرسور، کمپرسوری است که شاکله آن از دو قسمت تشکیل شده. یک کمپرسور و یک توربین گاز که روی یک شفت قرار گرفته است یا توسط گیربکس به هم متصل شده است به زودی مقاله ای در این باره قرار خواهیم داد.