کمپرسور باد صنعتی جایگاه مهمی در صنعت هوای فشرده دارد و هر روزه با پیشرفت تکنولوژی بر اهمیت این دستگاه، به عنوان عضو حیاتی سیستم چرخه هوای فشرده نیز افزوده میشود. متن حاضر، راهنمای جامعی جهت انتخاب کمپرسور صنعتی مناسب با کسب و کار شما را ارائه میدهد. با مطالعه این مقاله میتوانید، اطلاعات لازم و کافی درباره انواع کمپرسور پیستونی و کارکرد آنها را بدست آورید.
کمپرسور صنعتی چگونه کار میکنند؟
کمپرسور صنعتی ابزاری است که نیرو را با کمک موتور الکتریکی، موتور دیزل یا بنزینی به انرژی ذخیره شده که همان هوای فشرده است؛ تبدیل میکند. کمپرسور با فنون مختلف هوای بیشتری در مخزن ذخیره میکند و موجب افزایش فشار هوا میشود. کمپرسور صنعتی با رسیدن به نقطه ماکسیمم فشار هوای داخل مخزن، خاموش شده و سپس این هوا را تا زمان استفاده در مخزن نگهداری میکند. انرژی پتانسیل این ذخیره سازی در موارد مختلف کاربرد دارد.
هرگاه فشار باد داخل مخزن ذخیره سازی به کمترین میزان برسد؛ موتور کمپرسور صنعتی دوباره روشن میشود و این پروسه مجددا تکرار میگردد. کمپرسور باد صنعتی یکی از انواع کمپرسورهای هوای فشرده است که هوای اطراف خود را به درون مخزن مکیده و بعد از ذخیره کردن، آن را به هوای پرفشار تبدیل میکند. از آنجایی که طی عملیات فشرده سازی هوا، دمای کمپرسور بالا میرود؛ بهتر است از فن خنک کننده استفاده شود.
کارکرد کمپرسور باد صنعتی
کمپرسور برای کاربردهای مختلف در شکلها و اندازههای گوناگون ساخته میشود. برای مثال در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی وظیفه فشرده سازی گاز را دارد. در تعمیرگاههای خودرو یا تعمیر لوازم خانگی برای تمیز کردن با هوای فشرده، بالا بردن قطعات سنگین و ایجاد نیروی زیاد به کار میرود. همچنین برای افزایش و کاهش فشار در سیستمهای برودتی و حرارتی هم استفاده میشود.
انواع کمپرسور صنعتی
انواع کمپرسور به دو گروه اصلی دینامیکی و جابهجایی مثبت تقسیم میشود. کمپرسور دینامیکی دارای دو مدل محوری و گریز از مرکز است. کمپرسور جابهجایی مثبت نیز دو دسته روتاری و رفت و برگشتی دارد که هرکدام دارای انواع مختلفی هستند. در ادامه انواع پرکاربرد کمپرسور باد صنعتی را معرفی کرده و کارکرد هرکدام را توضیح میدهیم.
کمپرسورهای صنعتی دینامیکی
این کمپرسورها بر خلاف نوع جابهجایی مثبت که با جریان ثابت کار میکنند؛ با فشار ثابت عملیات فشردهسازی را انجام میدهند. کمپرسور دینامیکی به شدت تحت تاثیر عوامل بیرونی است و تغییری جزئی در فشار ورودی روی ظرفیت آن اثر بهسزایی دارد. همانطور که گفته شد، کمپرسورهای دینامیکی دو مدل محوری و گریز از مرکز دارند. در مدل گریز از مرکز که به آن سانتریفیوژ گفته میشود؛ چنانچه از نامش پیداست، گاز با نیروی گریز از مرکز سیال فشرده میشود.
در مدل محوری که دارای جریان محوری است؛ عملیات بر پایه انتقال سیال از طریق پروانههای چرخان رتور صورت میگیرد. این دسته از کمپرسورهای باد صنعتی در توربینهای گازی کاربرد دارند و گاز را آهسته از فضای باز به فضای تنگتری هل میدهند تا از حجم سیال آن کاسته و بر فشارش افزوده شود.
مزایای کمپرسور دینامیکی
از جمله ویژگیهای کمپرسور دینامیکی، هزینه تعمیر و نگهداری کمتر آنها، کم بودن اصطکاک، دوام بیشتر، ارتعاش کمتر و بازدهی بالاتر نسبت به کمپرسورهای جابهجایی مثبت است. این کمپرسورها برای مصارف صنعتی، مناسب بوده و نیازمند فشار بالا هستند.
کمپرسور جابهجایی مثبت
این مدل کمپرسور، حجم معینی از گاز را محصور کرده و با کم کردن منطقه حجم محصور شده، فشار را بیشتر میکند. دو دسته اصلی این کمپرسورها روتاری و رفت و برگشتی هستند. مدل روتاری شامل کمپرسور لوب، اسکرو، وان، رینگ مایع و اسکرول میشود که در همگی عضوهای چرخشی با چرخش خود هوا را مکیده و فشرده میکنند.
در کمپرسور رفت و برگشتی، حرکت یک عضو در جهت محور طولی موجب مکش و کمپرس گاز میشود. این قطعه با حرکت به سمت عقب، مکش هوا را ایجاد میکند و با حرکت به سمت جلو، همان هوا را کمپرس کرده و به سمت خروجی هدایت میکند. کمپرسورهای رفت و برگشتی به سه دسته کمپرسورهای تک اثره، دو اثره و دیافراگمی تقسیم میشوند.
تعمیر کمپرسور باد صنعتی
برای حفظ کارایی کمپرسور باد صنعتی، همواره باید تعمیر و کنترل دورهای دقیق و به موقع انجام شود. فرایند تعمیر کمپرسور، کاری بسیار تخصصی است و نیازمند آشنایی تعمیرکار با قطعات و اجزای تشکیلدهنده آن است.
کی از متداولترین مشکلاتی که در کمپرسور هوا ایجاد میشود، خرابی پمپ باد است. همچنین گاهی کمپرسور به دلایلی همچون شل شدن قطعات، نصب نادرست و بروز مشکل در میل لنگ یا پیستونها، سر و صدای زیادی تولید میکند.
در برخی موارد کمپرسور بخاطر عدم وجود توان یا روغن، خراب شدن کلید روشن و خاموش یا اختلاف فشار کار نمیکند. در کلیه این موارد، دستگاه نیاز به بررسی کارشناسی و دقیق دارد. شرکت پارس وکیوم در بخش تعمیر و سرویس کمپرسور هوا صنعتی با بهرهگیری از متخصصان باتجربه و بهروز کلیه خدمات تعمیر کمپرسور باد صنعتی تولیدکنندگان و صنعتگران کشور را بر عهده دارد.
قیمت کمپرسور باد صنعتی
در سالهای اخیر، ایران در صنعت هوای فشرده پیشرفتهای چشمگیری داشته است. اکنون این محصول در اندازهها و با کاربردهای مختلف در بازار داخلی موجود است. مهم است که ویژگیهای کمپرسور صنعتی را هنگام خرید این محصول مد نظر قرار دهید که شامل تعداد مراحل فشرده سازی، محیط خنک کننده، نوع درایو، روش روغن کاری، میزان فشار باد و مصرف برق میشود. همچنین قیمت کمپرسور هوا با توجه به نوع کارکرد و اندازه آن نیز متنوع است.
شرکت پارس وکیوم با کادری مجرب و متخصص، سالها است که در زمینه فروش کمپرسور باد صنعتی و تعمیرات آن فعالیت میکند. این شرکت با افتخار توانسته است نیازهای کشور را با ارائه کمپرسور هوا صنعتی باکیفیت و مرغوب برطرف کند.