فناوری به کار رفته در انواع پمپ به دو نوع پمپ خشک و آبی تقسیم میشود و به این نکته بستگی دارد که آیا در طی فرایند پمپاژ، گاز در تماس با روغن یا آب است یا نه؟ در طراحی پمپهای آبی از روغن یا آب برای روغنکاری و همچنین بستن درزها استفاده میشود و این ماده سیال با گاز پمپ شده ترکیب میشود و آن را آلوده میسازد. پمپهای خشک هیچ مایعی در ساختار خود ندارند و عملکرد آنها به پاکسازی بخشهای چرخان و ثابت پمپ، پلیمر خشک (PTFE) یا جداساز بستگی دارد که برای جدا کردن مکانیزم اصلی از گاز به کار میرود. در این مقاله که توسط تیم محتوای پارس وکیوم تهیه شده است، به توضیح کوتاهی از انواع پمپ پرداخته ایم، با ما در این مقاله همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
نکاتی در مورد انواع پمپ و نحوه عملکرد آنها
اگرچه پمپهای خشک بیشتر از روغن یا گریس در چرخدندهها و متعلقات دیگر استفاده میکنند؛ اما گاز به صورت کامل از روغن جدا خواهد بود. پمپهای خشک در مقایسه با نوع آبی، ریسک آلودهسازی سیستم را کاهش میدهند. نمیتوان در سیستمهای خلا به آسانی از پمپ وکیوم آبی استفاده کرد. در پمپ آبی امکان کثیفی حفرهها به مرور زمان وجود دارد و در نتیجه باید به صورت کامل تمیز یا تعویض شوند؛ در غیر این صورت باعث آلوده شدن گاز خواهند شد. در ادامه چند نمونه درباره انواع پمپها برای شما خواهیم گفت.
پمپ روتاری Vane (آبی)
در این نوع از پمپها، گاز وارد دریچه داخلی شده و با استفاده از یک روتور خارج از مرکز، حفظ میشود که در نهایت گاز را فشرده کرده و آن را به دریچه خروجی هدایت میکند. سوپاپ به گاز اجازه میدهد در هنگام فشار بیش از حد خالی شود. از روغن برای بستن و خنک کردن پرهها استفاده میشود. فشار قابل دستیابی با استفاده از یک پمپ پرهای دورانی بر اساس تعداد لایههای به کار رفته و مقاومت آنها تعیین میشود. یک سیستم دولایه دارای فشار 0.4 تا 162 ft/mbar و سرعت پمپ کردن آن نیز 0.7 تا 275 است.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با انواع کمپرسور اسکرو پیشنهاد میکنم مقاله “آشنایی با کمپرسورهای روتاری اسکرو” را مطالعه کنید.
پمپ حلقهای سیال (آبی)
پمپ حلقهای سیال، گاز را از طریق چرخاندن پیشران فشرده میکند که به صورت برون از مرکز در داخل پمپ قرار گرفته است. سیالات وارد پمپ شده و با استفاده از نیروی سانتریفیوژی، یک حلقه استوانهای متحرک را برخلاف اجزا داخلی به وجود میآورد. این حلقه سیال، مجموعهای از جلوگیرها را در میان پیشران محور چرخان و پرهها ایجاد میکند که در نهایت حفرههای فشردهساز را به وجود میآورند.
هم مرکزی نبودن اجزا پیشران باعث تغییر چرخهای حجم ذخیره شده توسط پرهها و حلقه میشود که گاز را فشرده و سپس از طریق یک دریچه خارج میکند. این نوع پمپ در برابر اختلالات به وجود آمده، بسیار مقاوم است و طیف گستردهای از ظرفیتها را شامل میشود. این پمپ میتواند فشار 30 mbar را با استفاده از آب 15 درجه فراهم آورد و فشارهای پایینتر نیز از 15 تا 17,799 ft/3 ممکن هستند. دامنه سرعت این پمپ از 25 تا 30,000 متر مکعب در ساعت متغیر است.
پیشنهاد مطالعه: اگر نیاز به اطلاعات و جزئیات بیشتری در مورد پمپ حلقه ای دارید، پیشنهاد میکنییم مقاله “پمپ خلا حلقهای مایع چیست؟” که اطلاعات خوبی در این مورد به شما خواهد داد را مطالعه کنید.
پمپ دیافراگمی(خشک)
دیافراگم با سرعت زیاد توسط یک میله کشیده میشود که بر روی یک بادامک قرار دارد و توسط موتور، چرخانده میشود. این کار باعث میشود گاز از یک دریچه به دریچه بعدی راه پیدا کند. این نوع پمپ جمع و جور بوده و به نگهداری کمی نیاز دارد. طول عمر دیافراگمها و دریچهها معمولا بیش از 10,000 ساعت کار است. پمپ دیافراگمی به منظور استفاده در آزمایشگاههای مختلف و پمپهای مولکولی در شرایط تمیز و با خلاء بالا طراحی شده است. این پمپ از ظرفیت پایینی برخوردار بوده و فشار نهایی 5 x 10-8 برای پمپ توربو مولکولی قابل دسترسی است. دامنه سرعت این نوع پمپ در بازه 0.6 تا 10 متر مکعب در ساعت قرار دارد.
پیشنهاد مطالعه: در مقاله ” پمپ دیافراگم چیست؟” به توضیح کامل این نوع پمپ و جزئیات و کاربردهای مربوط به آن پرداخته شده است. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با این پمپ، مقاله اشاره شده را بخوانید.
پمپ اسکرو (خشک)
پمپ اسکرو از دو اسکرول غیر چرخان تشکیل شده است. اما زمانی که اسکرول داخلی حرکت میکند، حجمی از گاز را گیر انداخته و آن را فشرده میسازد؛ این کار تا زمانی که گاز به حداقل حجم و مرکز میرسد، ادامه پیدا میکند. جلوگیر پلیمری حلزونی (PTFE) حداکثر فشار را در میان دو اسکرول فراهم میآورد، بدون این که از هیچ ماده سیالی استفاده شود. با استفاده از این پمپ میتوان به فشار 3.0 تا 27 ft/mbar دست پیدا کرد. همچنین دامنه سرعت آن از 5.0 تا 46 متر مکعب در ساعت است.
پیشنهاد مطالعه: در مقاله ای از بلاگ پارس وکیوم به پمپ اسکرو و مهمترین و رایج ترین مشکلات مربوط به این پمپ پرداختهایم. پیشنهاد میکنیم مقاله “مشکلات کمپرسور اسکرو” را مطالعه کنید.
انواع پمپ برای کاربردهای مختلف وجود دارند و باید برای کاربرد مورد نظر بهترین نوع را انتخاب کرد تا بهترین بازده و نتیجه را به دست آورد و برای اینکه شما اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید یک مطلب در مورد انواع و کاربردهای پمپ وکیوم نوشته ایم که می تواین دآن را مطالعه کنید.
2 پاسخ
انواع پمپ های روتاری رو توضیح ندادید که چیا هستن؟
درود بر شما
پمپ پیستونی، پمپ های دنده داخلی و خارجی، پمپ های لوبی و پمپ های پیچی